Frissen a nyomdából - két új holland regény

Arnon Grunberg: Anyajegyek
Martin Michael Driessen: A pelikán

A kortárs holland irodalom a Gondolat szépirodalmi sorozatának indulása óta jelen van a kiadó kínálatában, és az évek során a sorozat egyik jellegzetes színfoltja vált belőle. Az évről évre gyarapodó kínálatban olyan szerzők regényei váltak olvashatóvá (többüktől nem is csupán egy kötet), mint Arnon Grunberg, Stephan Enter, A. F. Th. van der Heijden, Toine Heijmans, Thomas Rosenboom vagy Leon de Winter (nem beszélve a klasszikus szerzőkről, mint Bernlef, Marga Minco vagy Willem Elsschot).

Örömmel jelentjük tehát, hogy némi kihagyás után május első felében két újabb kötettel gazdagodik a sorozat. Az egyik Arnon Grunberg új regénye (az „új” jelző ez esetben még részletezésre szorul, lásd alább), az Anyajegyek, a szerző immáron nyolcadik magyarul is olvasható kötete (mindegyikük Wekerle Szabolcs kongeniális fordításában jelent meg – illetve a Mibácsikánk Balogh Tamás társfordításában).

Grunberg kedvelői nem fognak csalódni: a kíméletlen holland szerző ezúttal egy öngyilkosság-megelőzésre szakosodott pszichiáter világát tördeli darabokra, de az olvasó a vesszőfutásért (amely elkerülhetetlenül a sajátja is) sok mindent kap cserébe: bravúros karakterrajzokat, filozófiai eszmefuttatásokat, zseniálisan abszurd helyzeteket és humort, összességében pedig egy (igen, mindennek ellenére) rendkívül élvezetes regényt, mely még a Grunberg életművét jól ismerőket is meg tudja lepni. (És akkor az "új"-hoz: Arnon Grunberg az Anyajegyek óta egy újabb regényt is megjelentetett már, mely a jövő tavasszal ugyancsak olvashatóvá válik magyarul.)

A másik regény szerzője, Martin Michael Driessen hosszú ideig színház- és operarendezőként dolgozott – és ez persze közhely, de a dramaturgia iránti érzéke teljes mértékben tetten érhető a szövegeiben. A pelikán, mely (Fenyves Miklós remek fordításának köszönhetően) az író első magyarul is olvasható regénye (a sokszorosan díjnyertes Rivieren majd az ősszel érkezik), egy horvát tengerparti városkában játszódik, zömmel Jugoszlávia végnapjaiban, főhőse pedig két, tudtukon kívül egymást zsaroló férfi, akiknek sorsa izgalmasan fonódik egybe a regény lapjain.

Legfrissebb a blogból