Amszterdam


Kora májusi látogatás a biciklik és a kiadók városában

Nem meglepő, ha egy kiadói szerkesztő, főként ha tevékenységi körének egy része az európai szépirodalom, időnként útra kel némi tapasztalatszerzés és a személyes kapcsolatok erősítése érdekében. Az én esetemben ez leginkább a minden év októberében megrendezett Frankfurti Könyvvásárt jelenti, amikor is a többnyire két napot kitevő látogatási idő nagy részében lelkesen cikázom a több ezer stand között. De időnként vannak különlegesebb alkalmak is, mint ez a mostani, amikor is a Holland Irodalmi Alap (Nederlands Letterenfonds) meghívására május 6. és 10. között Amszterdamba látogathattam, hogy ott holland kiadókkal és írókkal találkozzam.


A kiadó és a Letterenfonds kapcsolata immár sokéves múltra tekint vissza: a kortárs holland szépirodalom és non-fiction a Gondolat profiljának egyik meghatározó vonulata. A Holland Irodalmi Alap egyik speciális programja az, amelynek keretében külföldi írókat, illetve kiadókat hívnak meg Amszterdamba, hogy ezáltal is erősítsék azok elkötelezettségét a holland irodalom iránt. A mostani látogatás során a fő szervezők, Barbara den Ouden és Mireille Berman jóvoltából több holland kiadó képviselőivel találkozhattam (Van Oorschot, De Bezige Bij, Atlas Contact, De Wereldbibliothek, Cossee, Querido, Historische Uitgeverij), és alkalmam nyílt megismerni vagy újra látni olyan szerzőket, mint Stephan Enter, Thomas Rosenboom vagy Arnon Grunberg. A látogatás magában foglalt egy utat Groningen városába is. Az egész napos program során Douwe Draaisma pszichológiatörténész és kiadója, Patrick Everard társaságában egészen az északi tengerpartig jutottam.


Amszterdamról annak, aki még nem járt ott (én például most először voltam), csak annyit tudnék mondani: az egyik legélhetőbb és leginkább ember léptékű város, amelyet ismerek. (Már ha az ember szisztematikusan elkerüli a néhány kiemelt turistacélpontot.) Végül, csak az érdekesség kedvéért: ugyanebben az időben, ugyancsak a Letterenfonds meghívására, Amszterdamban tartózkodott David Grossman izraeli és Eleanor Catton új-zélandi író is. Az új-zélandi hölgy legutóbbi regényével, melynek címe The Luminaries, 2013-ban elnyerte a Man Booker Díjat. És még egy: 2016-ban Hollandia (Flandriával, azaz Belgium Flamand Régiójával együtt) lesz a Frankfurti Könyvvásár díszvendége.


B. T.

Legfrissebb a blogból