Tiszta forrás felé... Közelítések Bartók Béla és a Cantata profana világához

A monográfia új anyagot és új szempontokat kínál a Cantata Profana keletkezésének és értelmezéseinek történetéhez. Jellege interdiszciplináris, rokon szellemű a történetírásban és a kulturális antropológiában cultural turnnek nevezett vizsgálódások szellemével.

Alapvetően azonban annak a bartóki kijelentésnek a jegyében készült, hogy „mennyivel érdekesebb, ha tudjuk, milyen hatások alatt keletkezett egy-egy mű". A hatások feltárásában pedig a történeti módszer, a történeti tapasztalat segíti.

A szerző a román történelem, a magyar felvilágosodás és történeti liberalizmus, a két világháború közötti szélsőjobboldali ideológiák terén mutatott fel eredményeket, másképpen fogalmazva az együttélés, a modern mitológiák és a demokratikus kultúra elemzésében.

A jelen munka jelentősége éppen abban rejlik, hogy ideológiai kényszerképzetekhez való igazodási kényszer nélkül helyezi el a maga korában Bartók életének és művének egy-egy lényeges mozzanatát, valamint azok értelmezéseit, és közben sikerül elkerülnie a metaforikus nyelvhasználat buktatóit.

Szerző:
Miskolczy Ambrus
Kiadás éve:
2011
Információk:
Kartonált, 334 oldal
ISBN:
978 963 693 379 1
3.400 Ft 2.380 Ft
db
Jelenleg:
rendelhető
Szállítás:
4-5 munkanap
Kártyás fizetés szolgáltatója: Barion