Bős–Nagymaros: nemzetközi jog, politika, környezetvédelem. Írások az erőműrendszer történetéről és a jogvitáról

„Bős–Nagymaros” fogalommá vált, a növekedésre törő mérnöki mentalitás és a posztindusztriális ökológiai értékrendszer küzdelmének, egyúttal a hatalom és az ellenzék összeütközésének terepeként. Története azonban nem ért véget a rendszerváltással, de még az 1997-es, a hágai Nemzetközi Bíróság által hozott ítélettel sem.

A magyar legújabb kori történelem nem érthető meg a vízlépcsőrendszert körülvevő hazai álláspontok „hullámzása” és a Csehszlovákiával, majd Szlovákiával folytatott vita, ezen belül az 1993–1997 között Hágában zajlott per beható ismerete nélkül.

Ez a hiánypótló könyv az első, amely „Bős–Nagymaros” politikai, jogi és környezetvédelmi elemeit gazdag illusztrációkkal, az ügy teljes eddigi történetét feldolgozva áttekinti. Szerzője 1990 és 2010 között a magyar kormányok nemzetközi jogi szakértőjeként nemcsak közelről követte, hanem befolyásolta is a per, majd a kétoldalú tárgyalások menetét, ezért a nyilvánosságban nem látható folyamatokról is be tud számolni. A kötet újonnan írt, a mai olvasónak szóló nyitó- és zárófejezete, illetve az időrendben közölt korábbi tanulmányok a Nemzetközi Bíróság 1997. évi ítéletének részletes elemzését adják, választ kínálva arra is, miért képtelen a két állam harmincöt évvel a vita kirobbanása után végre rendezni az ügyet, és miért tűri a magyar kormány a Duna elterelésének folyamatos jogsértését.

A közelmúltban feléledtek az egy második vízlépcső felépítését szorgalmazó hangok. Aki a kérdésről vitázni akar, nem nélkülözheti e könyv érveit.

 

Nagy Boldizsár (1953) jogot és filozófiát tanult, majd jogtudományi PhD-t szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 1977 és 2017 között az Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi Jogi Tanszékén oktatott; 1992 óta a Közép-európai Egyetemen is tanít, jelenleg Bécsben. Emellett vendégelőadó volt többek között Brüsszelben, Jerevánban, Luxemburgban, Moszkvában, New Yorkban, Pekingben, Tbilisziben és Vilniusban. Több mint kétszáz tudományos közlemény szerzője, több nemzetközi szakmai folyóirat szerkesztőbizottságának és szakmai egyesületnek tagja.

E könyv szerteágazó érdeklődésének egyik fő területét tükrözi. 1988-ban nemzetközi jogi szakértőként – még az ellenzék oldalán – került a Bős–Nagymaros-ügy közelébe, majd 1990-től 2010-ig a mindenkori kormány Bős–Nagymaros kérdésével foglalkozó nemzetközi jogi tanácsadója volt. Másokkal együtt ő képviselte a Magyar Köztársaságot a Bős–Nagymaros Projekt ügyében a hágai Nemzetközi Bíróság előtt folyó perben 1993 és 1997 között, majd 2010-ig részt vett az ítélet végrehajtásáról szóló kétoldalú tárgyalásokban. A vízlépcsőrendszerre vonatkozó ismeretterjesztő és tudományos írásai és interjúi elsősorban az ügy politikai, történeti és jogi vonatkozásait elemzik.

 

Korábbi kötete a Gondolat Kiadónál: A magyar menekültjog és menekültügy a rendszerváltozástól az Európai Unióba lépésig (2012)

Szerző:
Nagy Boldizsár
Kiadás éve:
2024
Információk:
kartonált, 142 x 197 mm
ISBN:
978 963 556 512 2
5.500 Ft 3.850 Ft
db
Jelenleg:
rendelhető
Szállítás:
4-5 munkanap
Kártyás fizetés szolgáltatója: Barion