A rózsa neve: Magyar Köztársaság Az államok nevéről és a magyar állam átnevezéséről

A magyar állam alkotmányos neve 2012. január 1-től Magyarország. Ez az elnevezés az 1989 és 2011 között használt Magyar Köztársaság nevet váltotta fel, a 2011. április 25-i Alaptörvény rendelkezése alapján. Az alkotmányos államnév megváltozása a 2010/11-ben bekövetkezett politikai-jogi változások megjelenítése és az állam ezt követő időszakra tervezett további átalakításának előjele volt.

A kötet az államok nevével kapcsolatos elméleti összefüggéseket elemzi, több helyen és számos vonatkozásban kitérve a magyar állam átnevezésének kérdéseire is. A szerző rámutat az államok elnevezésének jelentőségére, majd az államnevek rendszerét, nyelvi jellegét és funkcióit tárgyalja. Elemzi az államok meg-, el- és átnevezésének kérdéseit, végül áttekinti az államnevek fajtáit, bemutatva az azok kapcsán felvetődő főbb elméleti problémákat.

Az elméleti elemzéseket különböző listák egészítik ki. Ilyen a magyar Földrajzinév-bizottság által gondozott Ország- és területnevek című lista, valamint az ENSZ Földrajzinév-szakértői Csoportja és Dokumentációs Divíziójának Terminológiai Szekciója által gondozott egyik lista, mely az államok nevét angol, francia, spanyol, orosz, kínai és arab nyelven adja meg. Végül, a kötetben megtalálható az államoknak a szerző által készített listája, mely utal az ún. államtöredékekre és az azokhoz hasonló jelenségekre.

Szerző:
Takács Péter
Kiadás éve:
2015
Információk:
Kartonált
ISBN:
978 963 693 598 6
2.500 Ft 1.750 Ft
db
Jelenleg:
rendelhető
Szállítás:
4-5 munkanap
Kártyás fizetés szolgáltatója: Barion