Iratok a magyar–szovjet kapcsolatok történetéhez. 1944. október – 1948. június. Dokumentumok

Magyarország a rendszerváltás előtt majd 40 évig a Szovjetunió befolyási övezetébe tartozott, s a „szocialista” nagyhatalom meghatározó szerepet játszott mindabban, ami ebben az időszakban nálunk történt.

Az e kötetben közreadott, zömében eddig magyarul nem közölt 135 dokumentum, amely oroszországi levéltárakból származik, betekintést nyújt abba, hogy a második világháború után, 1944 és 1948 között hogyan alakult a két ország viszonya, és milyen prioritásai voltak a Magyarországgal kapcsolatos szovjet külpolitikának. A budapesti szovjet követség jelentései, a külügyminisztériumi feljegyzések, a magyar politikusoknak, mindenekelőtt Rákosi Mátyásnak, Gerő Ernőnek, Gyöngyösi Jánosnak Sztálinnal, Molotovval és más szovjet vezetőkkel folytatott tárgyalásairól készült emlékeztetők új megvilágításba helyezik a két ország közötti viszonyról korábban kialakult képet. Vonatkozik ez mindenekelőtt a fegyverszüneti egyezmény megkötésével, a békeszerződés aláírásával, különösen Erdély hovatartozásának kérdésével, majd a barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási szerződéssel kapcsolatos szovjet álláspontra. Érdekesek azok az új információk, amelyek a magyar hadifoglyok sorsával, a magyarországi belpolitikával, pártharcokkal, az Ideiglenes Nemzeti Kormány, a Tildy Zoltán, Nagy Ferenc és a Dinnyés Lajos kormányalakításával kapcsolatos tárgyalásokról, az 1945-ös és az 1947-es választásokról szólnak. Rákosi, Gerő és más kommunista vezetők Moszkvába küldött levelei sokat elárulnak az MKP politikájáról, taktikájáról, s a pártnak a hatalom megszerzése érdekében tett erőfeszítéseiről.

A szovjet diplomácia megkülönböztetett figyelemmel kísérte Magyarország viszonyának alakulását a szomszédos országokkal, főként Romániával és Csehszlovákiával, bőséges ismeretekkel rendelkezett az erdélyi és a felvidéki magyarság helyzetéről, a két ország magyarokkal szembeni, kisebbségellenes politikájáról.

A kötetet elsősorban a felsőoktatási kézikönyvnek szánjuk, de ajánljuk mindazoknak, akiket mélyebben is érdekel Magyarország történetének ez a hatvan évvel ezelőtti, izgalmas periódusa.

Szerző:
Vida István (szerk.)
Kiadás éve:
2005
Információk:
Keményfedél, 384 oldal
ISBN:
9639567981
3.890 Ft 2.723 Ft
db
Jelenleg:
rendelhető
Szállítás:
4-5 munkanap
Kártyás fizetés szolgáltatója: Barion