Felhívjuk Kedves Megrendelőink figyelmét, hogy az Ünnepi könyvheti kitelepülés miatt, június 5–11. között a rendelések feldolgozása és könyvek személyes átvétele szünetel.

Megértésüket köszönjük!

A realista politikus. A cselekvés perspektívái a realista politikaelméletben

Milyen a kívánatos politikuskarakter, és mik a politikusoktól elvárható tudásformák a realista politikaelmélet szerint? A kötet ezekre a kérdésekre keres választ, történeti eseteket elemezve Periklésztől Leninen és Churchillen át Blairig; egyidejűleg párbeszédet folytatva a realista hagyomány neves szerzőivel, Thuküdidésztől Max Weberen át Bernard Williamsig és Raymond Geussig. Fő állítása, hogy a realistákat különböző cselekvési problémák (fenntartás, védelmezés, felforgatás) foglalkoztatják, ebből adódóan pedig más-más karakterjegyek és képességek (az erkölcsi veszteségre való érzékenység, jó ítélőképesség, képzelőerő, karizma) kerülnek előtérbe elméleteikben. Mégis, a valóságérzék Isaiah Berlin-féle fogalma némi áthangszerelés után találkozási pontként szolgálhat a különböző realista igények között.

A kötet legfontosabb szemléleti újdonsága, amellyel a politikai realizmus mibenlétéről folyó kortárs vitához hozzá kíván járulni, a kontingenciát, az érzékelést és az eltérő perspektívák létét középpontba állító episztemológiai megközelítésmód. Míg a kortárs angolszász diskurzust a realizmus elsődlegesen mint politika és erkölcs viszonyának sajátos felfogása érdekli, a könyvben felfestett háttér előtt az irányzat méltánytalanul elhanyagolt vonásai válhatnak jobban láthatóvá, anélkül hogy politika és erkölcs viszonya kívül kerülne látókörünkön.

Szerző:
Illés Gábor
Kiadás éve:
2021
Információk:
keménytábla, 398 oldal
ISBN:
978 963 556 196 4
4.950 Ft 3.465 Ft
db
Jelenleg:
rendelhető
Szállítás:
4-5 munkanap
Kártyás fizetés szolgáltatója: Barion