Mindent a magyar vidék jövőjéért. Mezőgazdaságunk 2010–2018

A kötet rövid történeti áttekintésben ismerteti a magyar mezőgazdaság rendszerváltás előtti évtizedeit, illetve a rendszerváltástól Orbán Viktor második kormányának megalakulásáig terjedő időszakot, de az új földtörvény előzményeinél visszanyúlik egészen a huszadik század közepéig, a téeszesítés időszakáig. A 2010 utáni évek történéseit áttekinthető, kronologikus sorrendben tárgyalja, majd foglalkozik az agrárdiplomáciával és az agrár-közigazgatás változásaival is.

Nagy terjedelmű rész mutatja be a magyar gazdákat segítő, nemzeti érdekeinkkel összhangban lévő földjogi szabályozást. Idekapcsolódik a magyar történelemben egyedülálló „Földet a gazdáknak program” ismertetése is. A kötet részletekbe menően tartalmazza a magyar mezőgazdaság főbb ágazatainak termelési és jövedelmezőségi adatait, bemutatja a növekedési pályákat és teljesítményeket. A számos táblázat és grafikon nemcsak a szakmai közönség, de a laikus érdeklődők számára is könnyen áttekinthető formában teszi hozzáférhetővé az egyes növény- és állattenyésztési területek eredményességének alakulását.

Önálló fejezet nyújt betekintést az erdészet, vadgazdálkodás, halászat eredményeibe, illetve részletesen bemutatásra kerülnek az élelmiszer-külkereskedelem adatai is. Különösen szembetűnő, hogy miközben a mezőgazdasághoz képest ezekben az években az ipar különösen nagymértékben tudott fejlődni, bővült a kivitel, az élelmiszerexport mégis megőrizte külkereskedelmi súlyát, az egyenlegben pedig ma is meghatározó pozícióval rendelkezik. A könyv külön részben foglalkozik a magyar mezőgazdaság értékeivel, jövőképével, különös tekintettel a hungarikumokra, prémiumtermékekre, kiválóságokra és élelmiszerkülönlegességekre.

Az élelmiszer-biztonsági kérdések, az élelmiszerlánc-felügyelet, a génmegőrzés, a kutatás, fejlesztés és az oktatás teljesítményeinek és intézményi átszervezésének ismertetésén túl az élelmiszer-gazdaságunk előtt álló kihívásokkal is szembesülhetünk.

A jövőkép, illetve a befejezésben szereplő adatok és koncepciók teszik kerekké, összefogottá és lezárttá a könyv gondolatmeneteit, melyek jól mutatják a nemzeti, kormányzati és gazdaérdekek összehangolhatóságát, és azt, hogy miként lehetett és lehet a jövőben is az így felszabaduló energiákat a nagy cél, a magyar vidék talpra állításának szolgálatára összpontosítani.

A kötet érzékelteti azt a sok munkát, amelynek köszönhetően a magyar mezőgazdaság növekedési pályára állt 2010-et követően.

Szerző:
Alvincz József – Fazekas Sándor – Jójárt László – Kurucz Mihály
Kiadás éve:
2020
Információk:
keménytáblás, 408 oldal
ISBN:
978 963 693 999 1
5.000 Ft 3.500 Ft
db
Jelenleg:
rendelhető
Szállítás:
4-5 munkanap
Kártyás fizetés szolgáltatója: Barion