„A pórusait látni”. Pilinszky-olvasatok – „On voit ses pores”. Lectures de Pilinszky

„A pórusait látni”. A Pilinszky-olvasatok című kötet a Pilinszky-centenárium hozadéka, s egyben egy több évtizedes Pilinszky-kutatás foglalata, újragondolása, első Pilinszky-monográfiám (Bűn és imádság. A Pilinszky-líra camus-i és kafkai szöveghagyományáról, Akadémiai, 2005) továbbírása, bizonyos fokú „szétírása”.

A könyv a 100. évforduló újraértelmezéseinek keretében született tanulmány- és esszégyűjtemény. Az egyes fejezetek különféle értelmezői keretekben közelítenek a Pilinszky-életműhöz: a világirodalmi, illetve közép-európai kontextustól az elégia „jelenléthiányán” át egészen a poszthumán felőli értelmezési lehetőségig.

A Pilinszky-olvasatok két nyelven íródtak: a kötet első harmadában magyar nyelvű írások, második harmadában francia nyelvű tanulmányok, harmadik harmadában egy mindkét nyelven közölt interjú kapott helyet.

A Pilinszky-újraolvasó egyszerre kötődik a korábbi recepció kontinuitásához és annak megszakadásához, az értelmezői kánonok finom, mégis határozott átalakulásához.

Szerző:
Szávai Dorottya
Kiadás éve:
2023
Információk:
144 oldal, kartonált, 168 x 238 mm
ISBN:
978 963 556 453 8
3.000 Ft 2.100 Ft
db
Jelenleg:
rendelhető
Szállítás:
4-5 munkanap
Kártyás fizetés szolgáltatója: Barion