Az Egervári-mozgalom A Keresztény Advent Közösség kialakulása és vallásszabadsági küzdelmei a Kádár-korszak második felében (1975-1990)

Az Egervári-csoport az 1970–1980-as évek egyik legjelentősebb tiltakozó egyházi mozgalma volt a Kádár-korszak második felében. A Hetednapi Adventista Egyházból kiszakadt entitás mindössze ezer-ezerkétszáz főt számlált, de vezetőinek hazai és nemzetközi kapcsolatrendszere, illetve határozott érdekképviselete miatt viszonylag gyakran olvashatunk róluk a különböző állami szervek, különösen az Állami Egyházügyi Hivatal vagy az állambiztonsági szervek dokumentumaiban. Sőt ügyükkel a korabeli legmagasabb pártfórum, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottsága is foglalkozott 1982-ben.

A szerző széles körű forráskutatás alapján a mozgalom kialakulásának felekezeten belüli és kívüli okait, valamint a két adventista egyházrész egymással, az állami szervekkel, illetve az adventista világszervezettel való kapcsolatának alakulását dolgozza fel a rendszerváltozásig. Az 1990. évi IV. törvény ugyanis lehetővé tette a kiszakadt csoport számára, hogy önálló egyházként jegyeztesse be magát, ami a szakadást közjogilag is „szentesítette”.

Szerző:
Rajki Zoltán
Kiadás éve:
2012
Információk:
Kartonált, 161 oldal
ISBN:
978 963 693 231 2
2.000 Ft 1.400 Ft
db
Jelenleg:
rendelhető
Szállítás:
4-5 munkanap
Kártyás fizetés szolgáltatója: Barion