Volt egyszer egy Orion…

Az ügyes verselőként ismert Terentius Maurus római stiliszta halhatatlan mondása szerint a „könyveknek megvan a maguk sorsa”. Friesz-Kovács Kamilla nagyszerű szociográfiája arról győz meg, hogy a vállalatoknak is megvan a maguk sorsa. A könyv narratívája az Orion vállalat több mint száz éves történetét fogja át az 1913-ban történt alapítástól egészen a jelenig. Az Orion azonban nemcsak a magyar ipartörténet, hanem a magyar szociológiatörténet zászlóshajója is, mivel az államszocializmus idején itt végezte H. Sas Judit ma már klasszikus, több generációra kiterjedő vizsgálatait, melyeket a szerző folytatott. A gyár ma is működik, bár hajdani fényét a globalizáció megtörte.
Csepeli György

Az Orion márka az idősebbeknek nosztalgikus emlékeket, a fiatalabbaknak az áruházak polcain pihenő, elérhető áron megvásárolható modern elektronikai eszközöket jelenti.
A gyár történetét és dolgozóit vizsgáló könyv alapját három különböző korban végzett kutatás adja. Így egyszerre látjuk a vállalat egykori alkalmazottjait az államszocializmus, a rendszerváltozás és napjaink időszakában. A dolgozók életútjain keresztül kirajzolódnak azok az életmódbeli változások, melyeket a társadalmi rendszerek változásai hoztak magukkal. Milyen átalakuláson ment keresztül és hogyan tudott alkalmazkodni a korábbi biztos piacait elveszített vállalat? Hogyan élték meg a változást az alkalmazottak, akik az államszocializmus rendszerében éltek, és jövőjüket is abban képzelték el? Hogyan emlékeznek vissza az egykori és mostani dolgozók, és milyennek látják napjainkat?
E könyv ezekre és hasonló kérdésekre keresi a választ.

Dr. Friesz-Kovács Kamilla két gyermek édesanyja.
2009-ben újságíró szakképesítést, 2011-ben szociológus, 2013-ban okleveles közgazdász diplomát szerzett. 2020-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szociológia Doktori Iskolájában summa cum laude eredménnyel doktori (PhD) fokozatot szerzett. Érdeklődési területei: a rendszerváltozás, az államszocializmus és a kvalitatív kutatások.

A könyv a Magyarország felfedezése sorozat új tagja.

Szerző:
Friesz-Kovács Kamilla
Kiadás éve:
2021
Információk:
kartonált, 136 oldal
ISBN:
978 963 556 144 5

NEM RENDELHETŐ

Jelenleg:
rendelhető
Szállítás:
4-5 munkanap
Kártyás fizetés szolgáltatója: Barion