Megszállt területek

Grunberg új regénye az Anyajegyekben megismert, sajátos utakat járó pszichiáter, Otto Kadoke történetét folytatja. Miután egy népszerű író Kadoke egykori páciensének ihletésére regényt ír a nő kezelésére alkalmazott „alternatív terápia” történetéből, a pszichiáter féligazságok, direkt hazugságok és súlyos vádak hálójába kerül, amelyek alól képtelen tisztázni magát, és az állásával együtt a jó hírét is elveszíti. Mindennek ellenére továbbra is igyekszik tartani a lelket idős anyjában – aki időközben, szakítva egy másik alternatív terápiával, visszaváltozott apává…

Egy távoli nőrokon, az Anat nevű sokadunokahúg váratlan felbukkanása azzal a reménnyel kecsegtet, hogy Kadoke mégiscsak kiutat talál tarthatatlan helyzetéből. Hirtelen elhatározásból apjával együtt Izraelbe, a megszállt területek egyik telepére utazik, ahol a kedvezőtlen klíma és apja húzódozása, valamint reménybeli anyósának habitusa mellett azzal is meg kell küzdenie, hogy a helybéliek messiásként üdvözlik, akinek az a küldetése, hogy Anat jövendő gyermekeinek apja legyen.

A folytonosan a határokat feszegető Grunberg kivételes író, akinek szövegében a sokkoló és elidegenítő elemek jól megférnek valamiféle pozitív életszemlélettel. Az abszurditás segít megértenünk, mit is értünk valóságon, igazságon és szereteten, végső soron pedig azt, hogy mi tesz bennünket emberré. Az új regény, mint számos korábbi is, Wekerle Szabolcs fordításában, tökéletesen grunbergi nyelven szólal meg magyarul.

 

ARNON GRUNBERG (1971) generációja legkiválóbb és külföldön is legismertebb holland írója. New Yorkban él. Regényei mellett rendszeresen ír cikkeket és esszéket holland, német, angol és amerikai folyóiratokba. Eddigi legsikeresebb regénye, a Tirza, amelyből film is készült, elnyerte a belga Arany Bagoly- és a holland Libris Irodalmi Díjat. Grunbergnél jobban és kíméletlenebbül egyetlen más író sem képes ábrázolni azt, ahogy az ember gondosan kiépített mentális túlélési stratégiái folyamatosan megbicsaklanak a valóságon – mindezt páratlan stílusban, abszurd jelenetek sorában és kegyetlen humorral.

A szerzô kötetei a Gondolat Kiadónál: Fantomfájdalom • Ínyencek • Tirza • A betegség nélküli ember • Mibácsikánk • Anyajegyek

 

Az ekultura.hu-n olvasható Bak Róbert ismertetője a könyvről.

 

Szerző:
Grunberg, Arnon
Fordító:
Wekerle Szabolcs
Kiadás éve:
2023
Információk:
348 oldal, kartonált, 135 x 215 mm
ISBN:
978 963 556 475 0
5.000 Ft 3.500 Ft
db
Jelenleg:
rendelhető
Szállítás:
4-5 munkanap
Kártyás fizetés szolgáltatója: Barion