Magyar jazznapló

Százéves múltra tekinthet vissza Magyarországon a jazz, de nagykorúvá válása, kulturális integrációja csak néhány évtizede kezdődött. Ezt az akadályokkal kikövezett folyamatot követik nyomon a könyvbe foglalt elemzések, koncertbeszámolók, hanglemezkritikák, muzsikusportrék és interjúk. A szerző nemcsak írásaival vette ki részét az amerikai eredetű zene magyarországi térfoglalásából, hanem alapító tagja, alelnöke, majd hosszú éveken át vezetőségi tagja volt az 1990-ben létrejött Magyar Jazz Szövetségnek. Új könyve a jazz megjelenési formáit, társadalmi környezetét, a kulturális életben elfoglalt helyét taglaló írásokon kívül jelentős teret szentel a hazai jazzfesztiváloknak, így a legendás Debreceni Jazz Napoknak, bemutatja a hazai jazzvilág meghatározó szereplőit és a tehetséges fiatalokat. Külön fejezet méltatja az avantgárd jazz úttörőjének, Szabados György zongoraművésznek a munkásságát. A kötet különlegessége a The History of European Jazz című, 2018-ban Angliában megjelent európai jazztörténet Magyarországot bemutató fejezete, amely az Equinox kiadó engedélyével itt olvasható magyar fordításban.

Turi Gábor (1951) Nyíregyházán született. A középiskolát Sárospatakon végezte, diplomát a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem történelem–angol szakán szerzett, majd elvégezte a Magyar Újságíró Szövetség iskoláját. Pályáját újságíróként, szerkesztőként kezdte. A jazzmuzsikával az 1970-es évek közepén jegyezte el magát, az évtizedek során több száz írása, tanulmánya jelent meg hazai és külföldi lapokban, folyóiratokban. A Magyar Nemzet és a Gramofon zenekritikai folyóirat rendszeres szerzője. Az 1980-as években az International Jazz Federation angol nyelvű, Jazz Forum című magazinjának magyarországi tudósítója volt. 1992–95 között Londonban kulturális attaséként, 1998–2002 között Washingtonban sajtóattaséként teljesített diplomáciai szolgálatot. 2002–2006 között Debrecen kulturális és külügyi alpolgár-mesterének választották. Éveken át tartott jazzkurzusokat a Debreceni Egyetem Észak-Amerika Tanszékén. Három könyvet írt a jazzről Azt mondom: jazz (Zeneműkiadó, 1983), A jazz ideje (Osiris, 1999) és Amerikai jazznapló (Gramofon, 2019) címmel. A The History of European Jazz címmel Angliában 2018-ban megjelent európai jazztörténet magyar fejezetének szerzője, New Orleans tiszteletbeli polgára. Fulbright-ösztöndíjjal 2013-ban három hónapot Newarkban, a legnagyobb amerikai jazzarchívumban töltött a kortárs amerikai jazz tanulmányozásával. Munkásságát a Magyar Jazzszövetség Pernye András-életműdíjjal ismerte el.

"A jazz az egyik leginkább kortárs művészet. A pillanatban rögtönözni, másodpercről másodpercre alkotni misztérium. Ennek a varázslatos műfajnak krónikása és elemzője Turi Gábor, akinek majd öt évtized alatt keletkezett írásait gyűjti egybe ez a könyv.
Lapjairól átfogó képet kapunk arról, hogy az 1950-es évek óta hol tűrt, hol tiltott, hol támogatott státuszban hová is jutott el a jazz Magyarországon. Milyen fejlődési utat járt be, mely korszakokban kik voltak a jeles képviselői, hogyan született meg Gonda János által a magyar jazzoktatás, milyen volt és milyen ma a hazai jazzélet. Egyáltalán, arról, hogy van-e sajátosan magyar jazz, és hol van a helyünk a világ jazztérképén.
Ma a legrangosabb helyszíneken, a Müpában, a Zeneakadémián szól a jazz, sikeres fesztiválok működnek, nemzetközi mércével is nívós klubok üzemelnek. A magyar muzsikusok magas színvonalon játszanak, rengeteg a tehetséges fiatal. Vannak befutott művészeink, akik, e sorok írójával egyetemben, részesei a nemzetközi körforgásnak, rendszeresen, sikerrel szerepelnek külföldön.
A műfaj elismertetéséért, népszerűsítéséért, a fiatalok támogatásáért rengeteget tesz az 1990-ben alapított Magyar Jazz Szövetség, a hazai jazzélet motorja, amelynek kétszer is alelnöke, hosszú ideig vezetőségi tagja volt Turi Gábor. A szövetség sok olyan eseményt tart életben, illetve programot és versenyt szervez, amelyek egyedülálló vállalkozások a magyar jazzéletben.
Az utóbbi években a jazz fejlődéséhez felzárkózott a jazzkritika is. Naponta frissülő internetes portálok működnek, rendszeresek az újságcikkek, könyvek és dolgozatok születnek a témában. A Pernye András-díjas szerző a jazzt nagykorúvá válása óta kíséri figyelemmel: tudósít, rögzít, értékel, a szövetségnek ma is aktív és segítő tagja. Könyve a jazzt belülről ismerő és szerető szerző munkája."

Bágyi Balázs
jazzdob-előadóművész, zeneszerző,
a Magyar Jazz Szövetség elnöke

Szerző:
Turi Gábor
Kiadás éve:
2022
Információk:
keménytáblás, 408 oldal
ISBN:
978 963 556 246 6
5.950 Ft 4.165 Ft
db
Jelenleg:
rendelhető
Szállítás:
4-5 munkanap
Kártyás fizetés szolgáltatója: Barion

További könyvek a szerzőtől