Sajtópolitika és politikai sajtó Magyarországon (1780–1840). Magyar nyelvű hírlapok a nemzeti identitás, a modernizáció és a polgári átalakulás szolgálatában

Döbör András sajtótörténész, a történelemtudományok doktora. Tizenöt éve tanít a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán, számos sajtótörténeti tanulmány szerzője és tanulmánykötet szerkesztője.

A sajtótörténet társadalomtörténeti szempontú, analitikus kutatási irányának megfelelően könyvében a felvilágosodás és reformkori magyar nyelvű politikai hírlapírás történetét és a korabeli kormányzati sajtópolitika összefüggéseit vázolja fel. Vizsgálatának középpontjába állítja, hogy miként szolgálták a magyar nyelvű politikai hírlapok a nemzeti identitást, a modernitást és a polgári átalakulást az adott társadalmi-politikai környezetben.

A könyv a magyarországi könyv és sajtócenzúra és a kormányzati sajtópolitika történetének bemutatása után a Magyar Hírmondó, a Magyar Kurír, a Hadi és Más Nevezetes Történetek című felvilágosodás kori, valamint a Jelenkor című reformkori hírlapokat mint életmód- és politikai viselkedésmintákat adó médiumokat elemzi, bemutatva, hogy milyen társadalmi problémák megvitatását tették lehetővé a jozefinizmus és a kabinetabszolutizmus cenzúraviszonyai közepette.

Szerző:
Döbör András
Kiadás éve:
2018
Információk:
Kartonált, 210 oldal
ISBN:
978 963 693 839 0

NEM RENDELHETŐ