Royall Tyler és a Horthy-korszak krízisei. Pénzügyi, gazdasági, politikai és diplomáciai kérdések egy amerikai szemén keresztül

Royall Tyler (1884–1953) neve talán kevéssé ismert a magyar olvasóközönség előtt, pedig az 1920-as évektől kezdve ez az amerikai férfi sok éven át élt hazánkban a Népszövetség alkalmazottjaként. A két világháború közötti pénzügyi rekonstrukciós kísérletek helyi felügyelőjeként és a magyar kormány tanácsadójaként Tyler páratlan ismeretekre tett szert hazánkat illetően: nemcsak a legfontosabb gazdasági, pénzügyi és politikai szereplőket tudhatta ismerősei és bizalmasai között, de megismerte a magyar kultúrát, sőt megtanult magyarul is.

Ezekben az évtizedekben minden bizonnyal a legszakavatottabb amerikai Magyarország-szakértővé vált. Speciális tudása révén a második világháborúban hírszerzési feladatokat látott el Washington számára, és tevékenyen asszisztált a végén kudarcba fulladt magyar kiugrási tervekhez. A hidegháború első éveiben pedig az amerikai kormányzat és a kelet-európai – és köztük magyar – emigránsok között képezett hidat. Tyler életpályája bemutatásán keresztül megjelenik Magyarország történelmének problémákkal terhelt időszaka is az első világháború végétől a következő bő három évtizeden keresztül.

Tyler munkássága a magyar–amerikai kapcsolatok történetének egyik fontos láncszeme volt, amit a kötet hűen próbál bemutatni.

Szerző:
Peterecz Zoltán
Kiadás éve:
2022
Információk:
416 oldal, keménytábla, 142 x 197 mm
ISBN:
978 963 556 397 5
5.000 Ft 3.500 Ft
db
Jelenleg:
rendelhető
Szállítás:
4-5 munkanap
Kártyás fizetés szolgáltatója: Barion