Európai anziksz. Népszava – Szép Szó, 2016–2021

A kötet a szerző 2016 és 2021 között született írásait gyűjtötte csokorba, amelyek a Népszava kulturális és társadalomkritikai mellékletében, a Szép Szóban jelentek meg. Talán a Tisztelt Olvasó is meglepődik, ha a havi „helyzetjelentéseket” egymás után, időrendben olvassa. Úgy tűnik, mintha az Európai Unió legújabb kori története mindössze három – igaz, egymást erősítő – válságról szólna.

A jogállamot semmibe vevő populizmus globális térnyerése a 2008-as pénzügyi összeomlás egyik következménye. A Brexit tragikomikus történetét a választók tudatos félrevezetése kísérte: a többség naiv módon elhitte, hogy az Unióból való távozással az egykori birodalmi nagyság is visszatérhet. A II. világháború óta a legnagyobb kihívást Európa számára is a Covid-19 vírus berobbanása jelentette. A tagállamok közötti szolidaritás annak ellenére gyengült, hogy az Unió a világjárvány kezelésében végül is jól teljesített. Hinnünk kell abban, hogy Európa – ahogy történelme során annyiszor – az aktuális válságokat legyőzve halad előre.

Forgács Imre jogász, a Bajnai-kormány igazságügyi és rendészeti minisztere. Előző könyve a Titanic Európa – válságok és remények címmel 2019-ben, a Gondolat Kiadónál jelent meg.

Szerző:
Forgács Imre
Kiadás éve:
2021
Információk:
kartonált, 342 oldal
ISBN:
978 963 556 185 8

Elérhető e-könyv formátumban is »

3.500 Ft 2.450 Ft
db
Jelenleg:
rendelhető
Szállítás:
4-5 munkanap
Kártyás fizetés szolgáltatója: Barion