A 21. század élettérháborúi a földért, a vízért, az élelemért, a ...létezésért! Válságövezetek konfliktusai és háborúi

Minden háború egyforma. Nincs különbség az elmúlt évtizedek iraki, afganisztáni, balkáni, szomáliai, a jelenleg zajló ukrajnai, közel-keleti, szíriai, esetleges iráni, koreai, vagy éppen az I. világháború között. Mindegyiket a hatalom pozíciójából, a nemzeti, etnikai, vallási, nagyhatalmi és/vagy nagyvállalati lobbiérdekek érvényesítése mentén robbantották vagy provokálták ki, persze „a béke és a biztonság erősítése, stabilizálása, s a szenvedő civilek megsegítése céljából.”

Valamennyi esetben tetten érhetők az élettér-kiszélesítési törekvések és a személyes ambíciók, valamint a befolyásolás motivációja. Mégis mindegyik háború más és más. A szíriai vagy a lehetséges iráni háború sem ugyanaz, mint az iraki vagy az afganisztáni, vagy a „szláv testvérek” között zajló ukrajnai polgárháború, illetve intervenció.

A háborús vagy konfl iktusos régió kultúrantropológiai és geopolitikai különbözőségei, a nemzeti, etnikai, vallási, törzsi, szociális, gazdasági helyi és regionális tényezők, s persze a háborúzó felek, blokkok, az alkalmazott hadviselés formája sehol sem ugyanaz.

Szerző:
Isaszegi János
Kiadás éve:
2015
Információk:
Keménytáblás, 326 oldal
ISBN:
978 963 693 633 4

NEM RENDELHETŐ