1945. Háború és béke

Magdalena Grzebałkowska: 1945. Háború és béke  című könyve megrendítő olvasmány a háború utolsó évéből és a békeévek első időszakából. A 12 fejezetből álló könyv az 1945-ös év minden hónapjából elmesél egy történetet, januártól decemberig. Ez az az időszak, amikor Lengyelország határait nyugatabbra tolták olyan 100 kilométerrel, és ez több millió embert kényszerített arra, hogy elhagyja az otthonát: lengyeleket, ukránokat, németeket, és mindez persze rengeteg konfliktussal és szenvedéssel járt.

A tizenkét történet hősei egyszerű emberek, akiknek a sorsáról keveset lehet olvasni, Grzebałkowska ezek felderítésével valóságos mikrotörténelmi kutatásokat végez a mai Lengyelország egy-egy városáról, régiójáról.

Tényirodalomról van ugyan szó, de mind a kötet, mind pedig az egyes fejezetek jó dramaturgiai érzékkel gondosan megkomponáltak. A szétbombázott Varsóban, a kifosztott Wrocławban, a keleti határszélen, a Visszaszerzett Területeken. Ez a könyv bátor szembenézés a múlttal.

Deczki Sarolta

 

"Az anyja neve Elisa Helena, és ő a világ legjobb anyukája. Eltelik még egy kis idő, amíg meghal tífuszban a gotenhafeni (gdyniai) kórházban. Egyelőre magához öleli a kisfiát, és mindennap imádkozik az egészségéért. Evangélikus, és nagyon vallásos – Isten nélkül egyetlen étkezésre vagy fontos eseményre sem kerülhet sor a családban. Régen gyári munkás volt, de amióta sorra születnek a gyerekek, háziasszony lett belőle.

Werner apja, Heinrich Adolf mindent megtenne a szeretteiért. Erején felül dolgozik a gyárban. Nehéz terheket cipel, fáj a háta. Szereti meglepni a feleségét és a gyerekeit. Valamelyik nap egy szatyor friss zsemlével küldi hozzájuk a pékinast. Máskor moziba vagy körhintázni viszi őket. Eltelik még egy kis idő, mielőtt azt mondja a gyerekeinek, hogy fogják meg egymás kezét, és ugorjanak a kútba."

 

Magdalena Grzebałkowska író, újságíró. Kétszer nevezték Lengyelország legjelentősebb irodalmi díjára, a Nike-díjra, amelyet jelen kötetért, az 1945. Háború és Békéért meg is kapta, a közönségszavazás keretében.

 

Az ekultura.hu-n olvasható Bak Róbert ismertetője a könyvről.

Borzalmas béka – lengyel kisemberek sorsa a II. világháború utolsó éveiben címmel jelent meg Szerbhorváth György írása az atlatszo.hu portálon.

Az 1749.hu portálon olvasható a kötetről Németh Orsolya A sötétség és a remény krónikája (Magdalena Grzebałkowska: 1945) című kritikája.

Szerző:
Grzebałkowska, Magdalena
Fordító:
Petneki Noémi
Kiadás éve:
2023
Információk:
340 oldal, kartonált, 168 x 238 mm
ISBN:
978 963 556 138 4

NEM RENDELHETŐ