Nemek forradalma? A nők vezetővé válásának akadálypályája

A nők növekvő képzettsége, foglalkoztatottsága és menedzsmentben elfoglalt pozíciója annyi globális változást hozott, hogy a nemek forradalmáról beszélhetünk. Megváltozott a nők helyzete, miközben a férfiak élete sokkal kevesebb változáson ment keresztül, s így felemás a nemek egyenlőségének megvalósulása. A forradalom elakadt, befejezetlen maradt, ráadásul, ahogy a közgazdasági Nobel-emlékdíj 2023-as díjazottja, Claudia Goldin fogalmazott: csendes forradalom volt.

A könyv a genderrezsim koncepciójára építve áttekinti, milyen a nők helyzete a társadalmi viszonyok különböző dimenzióiban, különös tekintettel a gazdasági élet vezetésében elfoglalt pozíciókra. A magyar világon túllépve japán és lengyel példákat is hoz a női vezetők helyzetére, akiknek az életében egyszerre van jelen az önmegvalósítás, az egyenlő karrier ígérete és a női vezetőket visszafogó, a reproduktív feladatokkal egyenlőtlenül megterhelő patriarchális rendszer.

 

NAGY BEÁTA a Budapesti Corvinus Egyetem professzora, a BCE-n 2001-től működő TársadalmiNem- és Kultúrakutató Központ társalapítója. Kutatási területe a nemek és a munkaerőpiac, menedzsment és akadémiai élet. Jelenleg a Magyar Szociológiai Társaság elnöke. Számos civilszervezet munkáját segíti. (www.beatanagy.com)

Szerző:
Nagy Beáta
Kiadás éve:
2024
Információk:
250 oldal, keménytábla, 142 x 197 mm
ISBN:
978 963 556 527 6
4.950 Ft 3.465 Ft
db
Jelenleg:
rendelhető
Szállítás:
4-5 munkanap
Kártyás fizetés szolgáltatója: Barion