A könyvtárak digitális ökoszisztémája

A negyedik ipari forradalom elkerülhetetlenül megváltoztatja világunk működését. Az exponenciális ütemben zajló fejlődés hatására átalakulnak a munkakörülmények, megváltoznak a társadalom mindennapjait befolyásoló tényezők: okosvárosok jönnek létre, átalakul a fogyasztói társadalom működése, és tovább erősödik az információ értéke. A társadalomnak szüksége van egy olyan intézményrendszerre, amely segíti alkalmazkodását a gyorsan fejlődő világhoz. A könyvtárak jövője e feladat felvállalása.

A könyvtáraknak azonban a társadalmi ökoszisztéma szintjén kell gondolkodni. Ennek elengedhetetlen része a felnövő generáció információhasználatra történő nevelése, az információt fogyasztó társadalom tagja számára segítségnyújtás a digitális szolgáltatásokhoz való hozzáférésben, valamint a munkaerőpiaci és társadalmi igényekre történő reagálásként a technológiai lehetőségek felé nyitás, elérve, hogy a könyvtár inkubátorként működve biztosítsa a szükséges kompetenciák elsajátítását.

A könyv elemzi a negyedik ipari forradalom hatásait, a hazai és nemzetközi könyvtári stratégiák iránymutatásait, számba veszi a könyvtárak életét befolyásoló infokommunikációs technológiákat és alkalmazási formáit hazánkban és nemzetközi viszonylatban, adaptálja a megvalósítás rendszerszintű támogatását szolgáló humánteljesítmény- technológia modelljét, és beazonosítja a könyvtár digitális ökoszisztémáját.

Lengyelné Molnár Tünde információ- és könyvtártudományi egyetemi oktató nemcsak a robotizáció hatásainak elemzésével, hanem módszertani megoldásokkal, gyakorlati lehetőségekkel kiegészítve alakít ki egy olyan szemléletet, ami hozzájárul a könyvtár társadalmi hasznosságának növeléséhez a 21. században.

Szerző:
Lengyelné Molnár Tünde
Kiadás éve:
2022
Információk:
keménytáblás, 222 oldal
ISBN:
978 963 556 197 1

NEM RENDELHETŐ