Miről beszélek, amikor a görögökről beszélek. Tanulmányok az athéni demokráciáról, filozófiáról, boldogságról

Európa bölcsője az ókori Görögországban ringott. A közvetlen demokrácia, a polgárok részvétele a közügyekben, a görög kultúra, az irodalom, a színház, a művészet vagy éppen a tánc – s nem utolsósorban a görög filozófia – ma is megkerülhetetlen a művelt világ s a művelt emberfő számára. Ezt az élményt, a különös görög világot és lüktető életérzést hozza közel hozzánk Szoboszlai-Kiss Katalin Miről beszélek, amikor a görögökről beszélek című könyve. Tudatosan használom a könyv kifejezést, mert a kötet kézbe fogva több, mint 16 + 1 tanulmány összessége. Átfogó képet kapunk egy történetileg fontos és tanulságos korról, amely évszázadok óta ihletően hat a legnagyobb gondolkodókra, költőkre, írókra, filozófusokra. A könyv hívószavai – siker, bukás, útkeresések, egy biztos út – szerkesztői bravúr, valamiféle történelmi folyamatábra, s ezeken az állomásokon át kalauzol bennünket a „maratoni futó” szerző. A könyv a gazdag klasszika-filológiai irodalom üdítően újszerű darabja, bátor és egyéni hangon szól, merész párhuzamok jellemzik. A szerző – hűen a címhez – valóban elbeszéli mindazt, amit tud a görögökről, és ez a tudás nagy. Szép és izgalmas élmény elolvasni minden sorát. Jó szívvel ajánlom mindazoknak, akik tudásban gazdagabbak akarnak lenni, és barátkozni szeretnének az ókori görögséggel. Megéri.

Kukorelli István

 

Kivételes és különleges stílussal, az athéniak hétköznapjairól gördülékenyen és élvezetesen mesélve mutatja be ebben a könyvben Szoboszlai-Kiss Katalin a görög filozófiát, a politikai eseményeket, ennek ellenére megmarad a szigorú pontosságnál, tárgyilagosan, tudományos szakértelemmel szól hozzánk. Ajánlom e kötetet azoknak, akik a görög világot, a görög filozófiát, a politikatörténetet és az etikát élő módon szeretnék megismerni. Szoboszlai-Kiss Katalin munkájával régi adósságát törleszti a honi jogtudomány. A hazai jogászképzés értékes tankönyveként is jó szívvel ajánlom e kötetet az elkövetkező idők jogásznemzedékeinek.

Bihari Mihály

 

Szoboszlai-Kiss Katalin izgalmas utazásra invitál bennünket az ókori görög világba. Könyvével egy jó értelemben vett, manapság divatos szóval fapados repülő utazásra válthatunk jegyet, hiszen élvezetes, könnyed stílusa mindenki számára hozzáférhetővé teszi mondandóját. Így egyaránt örömét lelheti benne egyetemi professzor, egyetemi hallgató vagy éppen egy tartalmas nyári olvasmányt kereső könyvszerető ember. Az utazás izgalmát elsősorban az adja, hogy az utazás egyszerre történik térben és időben. A szerző ugyanis a görögök által felhalmozott tudást és szépséget nemcsak értőn bemutatja, hanem a mai, modern olvasó számára is átélhetővé és aktuálissá teszi. Ebben rejlik e kötet varázsa: megteremti a párbeszéd lehetőségét a régiek és a maiak között. Így amikor végeztünk a kötettel, nemcsak azt tudjuk meg, miről beszél a szerző, amikor a görögökről beszél, hanem azt is megtanuljuk, hogyan kérdezzük a görögöket, ha érteni akarjuk, mit mondanak, amikor politikáról, filozófiáról, szenvedélyekről, életről és halálról beszélnek.

Deli Gergely

 

A kötetről az orszagut.com-on olvasható Dr. Kukorelli István ajánlója, Meggyújtja újból a lángot címmel.  

Szerző:
Szoboszlai-Kiss Katalin
Kiadás éve:
2023
Információk:
412 oldal, keménytábla, 150 x 238 mm
ISBN:
978 963 556 471 2

NEM RENDELHETŐ