Az Országos Széchényi Könyvtár egykori első világháborús gyűjteménye

Az Országos Széchényi Könyvtár egykori első világháborús gyűjteménye volt a könyvtár első olyan kísérlete, melyben a nem hagyományos könyvtári dokumentumokat is tervszerűen gyűjtötte. Az itt egybegyűjtött dokumentumok szerves részévé váltak az 1935-ben megalakult Plakát- és Kisnyomtatványtárnak.

A volt gyűjtemény historiográfiai jelentőségét jól mutatja, hogy a gyűjtés lezárásakor több mint 176 ezer könyvtári egységet tartalmazott. Az első világháború kitörésének századik évfordulójához közeledve nem hangsúlyozhatjuk eléggé, hogy ezek a dokumentumok máig hozzáférhetőek a Széchényi Könyvtárban, s így a korszak kutatását nagyban megkönnyítik.

A gyűjtemény létrehozása pontos lenyomata a hátország hangulatának a háború kitörésekor, mely gyors és dicsőséges győzelmet várt a hadak megindulásával. E diadalmenetet az egykori könyvtári vezetők dokumentálni akarták, hogy munkájukkal ők is kivegyék belőle a részüket. Az elhúzódó háború azonban kimerítette az ország teljesítőképességét, ezzel párhuzamosan az Országos Széchényi Könyvtárét is. Végül a gyűjtemény feloszlatása, amely a szörnyű anyagi helyzetre vezethető vissza, szintén párhuzamba állítható az országos szintű eseményekkel.

A szerző, Szőts Zoltán Oszkár, a könyv első részében a Széchényi Könyvtár első világháborúbeli történetét foglalja össze. A második nagyobb tartalmi egységben magának a világháborús gyűjteménynek a történetét olvashatják az érdeklődők. A harmadik egy különleges forráscsoporttal, az első világháborús katonai tábori lapokkal foglalkozik. Végül a könyv utolsó része egy bibliográfiát ad a nagyközönség kezébe, amely az egykori világháborús gyűjtemény törzsgyűjteménybe került magyar nyelvű, 1914 és 1918 között megjelent monografikusan leírható anyagait tartalmazza.

Kapcsolódó kritikák:

Katja Kettu: A bába »

Szerző:
Szőts Zoltán Oszkár
Kiadás éve:
2014
Információk:
kartonált, 356 oldal
ISBN:
978 963 693 542 9
2.950 Ft 2.065 Ft
db
Jelenleg:
rendelhető
Szállítás:
4-5 munkanap
Kártyás fizetés szolgáltatója: Barion