Villámsújtotta kor XX. századi próza és vers. Kisesszék

"Nem én választottam ezeket a könyveket, hanem azok engem. Szó sincs tehát irodalomtörténetről, még csak kritikáról sem. Azt is mondhatnám: a pulóvernek csak egy-egy szálát húztam meg. Az egész helyett egy színt. Pillanatfölvételek? Mindenesetre gyors benyomások, melyeknek sugallatait igyekeztem megőrizni, prózai vagy verseskötetek valamilyen sajátos hatását, bizonyos fénytörésben.

Ezt azt jelenti, hogy nemcsak a század legnagyobb íróiról és költőiről (bár többnyire mégis azokról) beszélek. Ráadásul filozófiai, esszéisztikus civilizációtörténeti vagy éppen néprajzi művekről is. Kiindulópontom természetesen a magyar irodalom volt. Aztán meghatározó nyelvű irodalmak: németek, franciák, angolok, észak-amerikaiak. A finnek, manysik is. A szomszéd népektől: szlovákoktól, csehektől, lengyelektől, oroszoktól, szerbektől, horvátoktól, szlovénektől a románokig, bolgárokig, görögökig haladtam. Majd átkelve a tengeren, az arabokig, Törökországig, Izraelig. Így jutottam el Ausztrália, Japán, Kína, India modern irodalmáig.

Sokatmondó tény, hogy a XX. században legalább annyi angolul író nagyság van, mint született angol: az ír Joyce, Yaets, Beckett vagy Dylan Thomas és a másik walesi, Ronald Stuart Thomas. A tartalomjegyzékből kitűnik, mennyire érdekeltek a közép- és dél-amerikai próza és költészet újításai. Így köszöntem el a XX. századtól. Legalább olyan gazdag volt, amilyen iszonyú." Tornai József

Szerző:
Tornai József
Kiadás éve:
2005
Információk:
Kartonált, 430 oldal
ISBN:
963 961 028 3
2.980 Ft 2.086 Ft
db
Jelenleg:
rendelhető
Szállítás:
4-5 munkanap
Kártyás fizetés szolgáltatója: Barion