A magyar irodalom történetei I. kötet. A kezdetektől 1800-ig

1962 és 1966 között jelent meg utoljára teljes magyar irodalomtörténet, a híres-hírhedt "spenót". Az azóta eltelt évtizedek kutatási eredményeit foglalja új szemléleti keretbe ez a nagyszabású, háromkötetes vállalkozás, melynek első kötete (Jankovits László és Orlovszky Géza szerkesztésében) 1800-ig követi a magyar irodalom történetét.

A szerzők a strukturalizmus, a hermeneutika, a dekonstrukció, az új historizmus és a kultúratudomány távlatából értelmezik magyar irodalmi örökséghez tartozó műveket és intézményeket, s az irodalmat a művelődés tágabb összefüggésrendszerébe illesztik. A kötet mindegyik fejezetében valamely évszámhoz is kapcsolható esemény szolgáltatja a kiindulópontot. A szerkesztők törekedtek a kevésbé ismert, vitatható vagy a korábbi évtizedekben kényesnek vélt és elhanyagolt művek bevonására, miként nem korlátozták figyelmüket az úgynevezett magas irodalomra sem. A kötetek egyrészt kitágítják a vizsgált jelenségek körét a művelődés különböző területeire – a társművészetektől a lélektanon keresztül a történettudományig –, másrészt sok jelenség összefoglaló mérlegelése helyett az egyes művek alapos értelmezését részesítik előnyben.

A munka elkészítésekor az a cél vezette a szerkesztőket, hogy a szakma legkülönbözőbb nemzedékeit és intézményeit, sőt más tudományágak jelentős művelőit is bevonják az eszmecserébe. Mivel a tanulmányok meghatározott történeti helyzetekre adott válaszokat állítanak előtérbe, a szerzők gyakran foglalkoznak a művek hatástörténetével. A tanulmányok elkészítése során nem az alkotás, hanem a befogadás elemzését tekintették elsődleges feladatuknak.

Szerző:
Szegedy-Maszák Mihály (főszerk.)
Kiadás éve:
2009
Információk:
Keménytáblás, 703 oldal
ISBN:
978 963 693 007 3
6.000 Ft 4.200 Ft
db
Jelenleg:
rendelhető
Szállítás:
4-5 munkanap
Kártyás fizetés szolgáltatója: Barion