A digitális transzformáció technológiai kérdései. Digitális lábnyomaink, mesterséges intelligencia az ipari IoT térhódítása

Beléptünk a digitális korba, bár az analóg világ nyomai még sok helyen felfedezhetők. A számítógépek, okos eszközök ott vannak mindenki keze ügyében, sokszorosan behálóztuk a földet, összekötünk embert, gépet, állatot, fákat, mindent. Az emberek és gépek által rögzített tudás mennyisége elképesztő méreteket ölt, a számítástechnika mindenütt jelen van, a tereinket egyre jobban mediatizáljuk, a múltban felhalmozott információt digitalizáljuk, a jelenben mindenről adatot gyűjtünk, a termelési folyamatainkat új elvek és gyakorlatok szerint szervezzük újra, mindenhová szenzort helyezünk el, mindent mérünk, az algoritmusok egyre több helyen veszik át a folyamatok vezérlését, a mesterséges intelligencia egyre több területen és egyre több értelemben jobb eredményeket ér el az emberhez képest. Épül a szép új digitális világ, új elvek és új megoldások szerint alakulnak át iparágak – sokszor igen radikálisan. Nagy remények, nagy ígéretek, régi félelmek, új csalódások. Mindenből van elég.

Ebben a könyvben a digitális átalakulás, a mesterséges intelligencia kérdéseit boncolgatjuk mérnöki szempontokból. Arra fókuszálunk, hogy milyen megoldásokra támaszkodva, hogyan működnek azok a technológiák, amelyek oly hatalmas erővel alakítják át napjaink világát.

Szerző:
Magyar Gábor – Nemeslaki András – Syi (szerk.) (szerk.)
Kiadás éve:
2021
Információk:
keménytábla, 466 oldal
ISBN:
978 963 556 198 8

NEM RENDELHETŐ