„Elszálltak már, hajh, az évek…” Egy pannonhalmi osztályközösség életútja 1956-tól 2021-ig (második, javított kiadás)

Ez a kötet a 2022-ben megjelent könyv második, javított kiadása.

A kötetben „alulnézetből” nyerünk bepillantást a Kádárkorszak, majd a rendszerváltozás magyar társadalmának egy kis szeletébe. Egy mintegy 30-35 fős diákközösség nézőpontjából fogjuk szemlélni, hogy 1960-ban milyen esélyekkel vágott neki a világnak az a kis csapat, amely hamuban sült pogácsaként pannonhalmi érettségit vitt magával útravalóként, majd nagy lépésekben végigkísérjük útjukat a járvány miatt 2021-ben tartott „60 éves” találkozóig. A dokumentumok és az emlékek tehát – a diákévekkel is számolva – 65 küzdelmes évet mutatnak be.

A történelmi „tépettséget” akkor generációs jelenségnek tartották, azzal a súlyosbító tényezővel, hogy az egyházi gimnáziumokban túlreprezentáltak voltak az egykori ún. „elnyomó” (1945 és főleg 1948 után pedig elnyomott) rétegek gyermekei, ezek nagy részét ugyanis állami gimnáziumba nem is vették volna fel. Ők a korszak káderpolitikájától a megbélyegző „osztályidegen” jelzőt kapták, amelyet a különböző forma nyomtatványokon (az iskolai osztálykönyvek fejlécében is) a „származás” rovatba írt X-szel jelöltek.

„Ha azt akarjuk, hogy a következő nemzedékeknek fogalma legyen a mi generációnk sajátos élményvilágáról, jelet kell hagynunk magunk után” – véli a szerző. Az osztály bemutatása levéltári-kézirattári dokumentumokon kívül (visszatekintő) önéletrajzok, az osztálytársak és egyes szerzetes tanárok által írt, összesen több mint ezer postai küldemény, valamint a szerző naplófeljegyzései segítségével történt.

Szerző:
Gereben Ferenc
Kiadás éve:
2023
Információk:
530 oldal, keménytábla, 142 x 197 mm
ISBN:
978 963 556 452 1
7.000 Ft 4.900 Ft
db
Jelenleg:
rendelhető
Szállítás:
4-5 munkanap
Kártyás fizetés szolgáltatója: Barion