Diplomata-útlevél és Írói különszoba. 75 év kalandos történetei

A cím különleges, kettős életemet tükrözi. Miközben külügyi szolgálatom idején diplomata-útlevéllel jártam a világot, mindig kellett egy olyan képzeletbeli különszoba, ahol igazi szenvedélyemet, az írói munkát folytathattam.

Ebben a könyvben 75 év kalandjait és élményeit foglaltam össze.

*

Az angol királyi családban Fülöp volt a kedvencem. Először 1993-ban találkoztam vele, amikor II. Erzsébettel Budapesten járt. Ez volt az uralkodó első látogatása Közép-Európában, tehát történelmi eseményről volt szó. A hivatalos programok után következett a sétahajózás a Dunán. A népes delegáció az utastérben helyezkedett el, én mint külügyes kísérő a kormányhídon kaptam helyet. Meleg nap volt, mindnyájan napszemüvegben nézelődtünk. Az idegenvezető arra buzdított mindenkit, hogy gyönyörködjön a kilátásban, Erzsébet figyelmét pedig felhívta a páratlan budai panorámára. A Margit-sziget déli csúcsához közeledtünk, a rakparton félmeztelen fiatal lányok napoztak. A herceg, aki talán görög származása miatt is a humort képviselte a Windsor-házban, elismerően bólogatott.

– Végül is mindenki abban a kilátásban gyönyörködik, ami legjobban érdekli – jegyezte meg.

Később még két alkalommal találkoztunk Londonban, a Buckingham-palota hivatalos rendezvényein, és egyszer még a nagykövetségre is eljött, amikor Bárdos György, a herceg fogathajtó barátja Londonban járt. Borozgattunk, Bárdos hozott otthonról disznósajtot, Fülöpnek becsomagoltuk a maradékot. Remek, figyelmes, közvetlen ember volt. Amikor egy alkalommal egy újságíró megjegyezte, hogy milyen kiváló partnere Erzsébetnek, csak ennyit felelt: „mindig igyekeztem sportember lenni.”

*

Felhőtlen gyerekkor Indiában a szüleimmel, érettségi a Radnóti Gimnáziumban ragyogó tanárokkal és osztálytársakkal, szórakoztató Vendéglátóipari Főiskola, izgalmas évek a Ferihegyi repülőtér forgalmi irodájában. Váltás komoly pályára, vezető diplomataként külszolgálat Delhiben, Londonban, Pekingben és Helsinkiben. Az igazi nagy szenvedély azonban mindig is az írás: 1975 óta tizenöt könyv, húsz fordítás, több ezer glossza és novella.

Szerző:
Odze György
Kiadás éve:
2024
Információk:
334 oldal, keménytábla, 142 x 197 mm
ISBN:
978 963 556 528 3
5.500 Ft 3.850 Ft
db
Jelenleg:
rendelhető
Szállítás:
4-5 munkanap
Kártyás fizetés szolgáltatója: Barion