Karcagi kunkötések

Olvasóként azt szeretem, ha a könyv olyan könnyen, belefeledkezősen olvasható, mint egy mese, s ráadásul még azt is érezhetem, hogy nem léhasággal töltöm az időt, hanem nagyon is tartalmas, új ismereteket oszt meg, szerzője meg választott témáinak elismert tudósa.

Ez a kötet még ennél is sokkal többet ad. A tudós néprajzos szerző, Dr. Fazekas Mihály mindegyik írásán tetten érhető az élőbeszéd közvetlensége, a kikutatott érdekességek, tények közlésének öröme, a hitelesség felelőssége, az örökölt-választott értékeinek megélése. A kötet összességében egy nagy tanyázásnak is érthető, ahol az összegyűlt szomszédok, ismerősök látogatásának talán nincs is más célja, mint a beszélgetés, de az akkor is folklórmegőrző és -közvetítő hellyé válik.

A szerző ugyan jeles oktatói pályát is befutott, de igazi hivatását néprajztudós muzeológusként tudta beteljesíteni. Gyűjtőként kincseit: a helyi folklór, történelem, kultúra, egyházi események beszámolóit döntően a helyi lapokban közölte.

Jelen kötet ötletadója az unokaöcs, Dr. Fazekas Sándor volt, s a család összefogott, a szerző lánya, Balláné Fazekas Ilona Tünde végigkutatta, összegyűjtötte az egész életművet – valamennyi megjelent cikket, tanulmányt, kéziratot –, amiből a mostani válogatás készült. A kötet nem hagyja, hogy Karcag és a Nagykunság dicsőségtáblája olvashatatlanná fakuljon, a közösségi tudatból kikopjon történelme, fontos eseményei, megőrzésre érdemes alakjai.

Fazekas Mihály szakdolgozatát a népi táplálkozásról, doktoriját Kunmadaras juhászatáról írta.

Ez a gyűjtemény meg professzori receptet ad a hit, hazaszeret, derűs világszemlélet megélésére.

Szerző:
Fazekas Mihály
Fordító:
Gyűjtötte, szerkesztette: Balláné Fazekas Ilona Tünde
Kiadás éve:
2022
Információk:
588 oldal, keménytábla, 168 x 238 mm
ISBN:
978 963 556 395 1
8.000 Ft 5.600 Ft
db
Jelenleg:
rendelhető
Szállítás:
4-5 munkanap
Kártyás fizetés szolgáltatója: Barion