Putyin háborúja

„Putyin háborúja” immár hosszú hónapok óta a napi hírek élén szerepel. A front és a hátország eseményeit nyomon követő olvasó előtt azonban számtalan olyan kérdés vetődhet fel, amelyekre a híradások, kommentárok nem adnak választ, vagy csak mellékesen, a megértést segítő szélesebb kontextus nélkül.  Mi a végső célja az Ukrajna elleni háborúnak? Ki döntött róla? Kinek az érdeke?  Miért éppen most robbant ki? Miért nem láttuk előre?

Ilyen és ehhez hasonló kérdések áttekintésére vállalkozik a Putyin háborúja című könyv szerzője. Tág történelmi perspektívába helyezve tárgyalja a háború előzményeit, okait, előkészítésének módjait, a háborúra való felkészülés és felkészítés fázisait, kitér arra is, hogyan, milyen eszközökkel történt az orosz társadalom háborúra hangolása. Külön fejezet szól a háború orosz belpolitikai és gazdasági következményeiről, az Oroszország ellen elrendelt szankciók szerepéről és hatásáról, a háború folytán kialakult radikális külpolitikai irányváltásról.

Mi jön ez után? – A szerző természetesen nem bocsátkozik jóslatokba, de a bőséges adatsorokkal alátámasztott, eddig ismeretlen vagy kevéssé köztudott történelmi és politikai összefüggésekből világos kép rajzolódhat ki arról, mit is jelent „Putyin háborúja” a jelen és a közeljövő szempontjából. Ez a könyv a Progress könyvek sorozatának 24. kötete.

 

Sz. Bíró Zoltán (1959-) történész, Oroszország-kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének munkatársa. Fő kutatási területei: Oroszország története a XIX. század második felében, a késői szovjet történelem, Oroszország politikai és gazdasági transzformációja 1991-től napjainkig és az orosz emlékezetpolitika.
Legutóbbi könyvei: Az elmaradt alkotmányozás. Oroszország a XIX. század második felében. Budapest, Osiris, 2017, Putyin Oroszországa. Budapest, Noran Libro, 2019.

 

Szaszin Ede írása a könyvről a markamonitor.hu-n jelent meg 2023. június 30-án.

Szerző:
Sz. Bíró Zoltán
Kiadás éve:
2023
Információk:
234 oldal, kartonált, 125 x 195 mm
ISBN:
978 963 556 445 3
3.500 Ft 2.450 Ft
db
Jelenleg:
rendelhető
Szállítás:
4-5 munkanap
Kártyás fizetés szolgáltatója: Barion

Hasonló termékek