Rose elment

"…az én anyám farkassá változott, és ez a színtiszta igazság"

Ettu arra ébred a minnesotai rezervátumban, hogy szerelme, Rose elment. Így zajlik ez napról napra immár 45 éve: a férfi csak azokra az időkre emlékszik, amikor Rose még mellette volt. A nő 1973-ban tűnt el, akárcsak más környékbeli indián lányok az évtizedek során. Akárcsak az övék, Rose eltűnése is megoldatlan ügy maradt.

Lempi, Rose és Ettu lánya félig odzsibvé indián, félig finn. Elveszettnek érzi magát, mert a rezervátumban élőknek túlságosan fehér, a rezervátumon kívülieknek túlságosan indián. Anyja közelségének emlékéből, önnön tapasztalatainak szilánkjaiból és távoli, finnországi családi gyökereiből igyekszik összerakni saját életét. Most visszatér a rezervátumba, hogy miközben a saját múltját és önmagát kutatja, kiderítse, mi is történt majd fél évszázaddal ezelőtt.

A szerzőtől megszokott módon két idősíkon játszódó, levelekből kibontakozó, rendkívül erőteljes nyelven megszólaló és a helyi – jelen esetben odzsibvé indián – mítoszokra nagyban építő regény középpontjában ezúttal is egy szerelmi történet áll, és fő motívumai közé tartozik a különböző kultúrák találkozása és a női sors szépsége és fájdalma.

Katja Kettu (1978) az észak-finnországi Rovaniemiből származik, író, videofilm- és animációsfilm-rendező. Hosszabb időt töltött Tallinnban és Londonban, jelenleg Helsinkiben él. A világhírt harmadik könyve, a magyarul is olvasható A bába hozta meg számára, melyet több mint húsz nyelvre fordítottak le, számos irodalmi díjat nyert, és film is készült belőle. Kettu rendkívül erőteljes, eleven és lírai prózájában teljes természetességgel kerül egymás mellé a kifinomult és a profán, a szép és a csúnya, miközben bőséggel merít egyfelől a groteszk, másfelől a mágikus realista irodalmi tradíciókból is.

Szerző:
Kettu, Katja
Fordító:
Bába Laura
Kiadás éve:
2019
Információk:
270 oldal, kartonált
ISBN:
978 963 693 953 3

NEM RENDELHETŐ

Jelenleg:
rendelhető
Szállítás:
4-5 munkanap
Kártyás fizetés szolgáltatója: Barion

További könyvek a szerzőtől