Kerényi Magda válogatott levelei és írásai

Kerényi Magda (1914–2004), Kerényi Károly özvegye a tudós halála (1973) utáni mintegy harminc évet Kerényi életművének szentelte. Összegyűjtött műveit rendezte sajtó alá, és kiterjedt levelezést folytatott, mások mellett férje egykori tanítványaival és barátaival. Hagyatékát a Pécsi Tudományegyetem Klasszika-filológia Tanszéke őrzi. Jelen kötet ebből a hagyatékból ad közre szemelvényeket.

A kötet első fele válogatás Kerényi Magda leveleiből, amely a gazdag anyagból 111 levelet közöl kronológiai rendben. A kötet második fele Kerényi Magda írásaiból szemezget: összesen kilenc írást közöl. Maga Kerényi a témája az első öt írásnak, amelyek a hozzá legközelebb álló személy tollából hiteles képet rajzolnak a tudósról. Egy következő írás a magyar filmművészettel foglalkozik, a locarnói filmfesztivál tudósítójának tapasztalataival. Két további írás témája a Rilke-kutatás, amely Kerényi Magdának a Kerényi-életmű mellett fontos elkötelezettsége volt; az utolsó írást pedig a svéd költészet iránti szeretete ihlette. A kötetet Kerényi Magda bibliográfiája zárja.

Kerényi Magdáról magyarul eddig két rövid írás jelent meg: az első 2004-ben Szilágyi János György nekrológja volt az Élet és Irodalomban, Laodameia Asconában címmel. A másikat Lucia Barella, Kerényi Magda lánya írta, és az eredeti olasz szöveg fordításaként 2020-ban jelent meg a Kerényi–Brelich-levelezés kiadásában. Ez a kötet a harmadik megszólalás, amely Kerényi Magda hagyatékát mutatja be.

Bélyácz Katalin (1974) a Pécsi Tudományegyetem Klasszika-filológia Tanszékének munkatársaként dolgozik. Kerényi Magda hagyatékának gondozója.

Szerző:
Bélyácz Katalin (szerk.)
Kiadás éve:
2022
Információk:
324 oldal, kartonált
ISBN:
978 963 556 218 3
4.200 Ft 2.940 Ft
db
Jelenleg:
rendelhető
Szállítás:
4-5 munkanap
Kártyás fizetés szolgáltatója: Barion

További könyvek a szerzőtől