Részvétel, média, kultúra. A videóblogok a részvételi kultúrában

Glózer Rita Részvétel, média, kultúra című könyve azt a jelentős időszakot dolgozza fel, melyben a közösségi oldalak használata a magyar felhasználók körében is általánossá vált. Itthon is dinamikusan bővült az amatőr tartalom-előállítók köre, tömegessé vált az ilyen jellegű tartalmak fogyasztása, és mindez az új reklám- és marketingmegoldásokat keresők számára is egyre vonzóbb lehetőségeket kínált. Könyvének olvasója a legújabb produkciós eljárások, marketingtechnikák, fogyasztási attitűdök térhódítását követheti nyomon a korszak emblematikus közösségi médiafelületén, a YouTube videómegosztón, a hozzá kötődő jellegzetes tartalomtípusra, az online amatőr videóra fókuszálva.

 

A szerző vizsgálódásai a média kulturális tanulmányozásának nagy hatású megközelítésén, a Henry Jenkins nevéhez kötődő részvételi kultúra koncepcióján alapulnak, amely a kortárs színházi, múzeumi, pedagógiai, képzőművészeti gyakorlatokra, valamint a társadalomtudományi akciókutatás módszertanára is komoly hatást gyakorolt.

 

A kötet fejezetei a participatory culture tanulmányozásának fénykorára jellemző koncepciókat, a főbb értelmezéseket, illetve Jenkins önkritikus reflexióit egyaránt magukban foglalják. Némi leegyszerűsítéssel azt mondhatnánk: a könyv a részvételi kultúra gyakorlatának és elméletének felemelkedését, virágzását és újragondolását követi végig. 

Szerző:
Glózer Rita
Kiadás éve:
2023
Információk:
186 oldal, kartonált, 158 x 225 mm
ISBN:
978 963 556 409 5
3.000 Ft 2.100 Ft
db
Jelenleg:
rendelhető
Szállítás:
4-5 munkanap
Kártyás fizetés szolgáltatója: Barion