Iratok a magyar–francia kapcsolatok történetéhez (1957–1962)

A forráskiadvány a magyar–francia kapcsolatok 1957–1962 közötti történetét mutatja be. Vezérfonalát a magyar–francia kétoldalú politikai és diplomáciai kapcsolatok elemzése jelenti. A kádári Magyarország számára ezen időszak alatt a belpolitikai konszolidáció mellett a nemzetközi rendszerbe történő visszailleszkedés jelentette az egyik legfontosabb feladatot. A rendszer számára a belpolitikai stabilitás biztosításának szükségessége prioritást élvezett, amelyhez a külpolitika teljes eszköztárát is igyekeztek felhasználni.

A kötet a korai Kádár-rendszer, vagyis az 1957–1962 közötti időszak külpolitikáját vizsgálja, s a forradalom utáni helyzetből addig az időpontig jut el, amelyet a nemzetközi enyhülés megerősödése, a francia keleti nyitási politika kezdete és a Kádár-rendszer nemzetközi restaurációja, vagyis a „de jure” elismerése jellemez.

A kötet két részre tagolódik. Az első rész bevezető a francia külpolitika és a magyar–francia kapcsolatok történetéről. A második rész kronologikus rendben közli a kapcsolatépítésre vonatkozó legfontosabb magyar és francia dokumentumokat.

Szerző:
Garadnai Zoltán
Kiadás éve:
2011
Információk:
Kartonált, 366 oldal
ISBN:
978 963 693 320 3
3.450 Ft 2.415 Ft
db
Jelenleg:
rendelhető
Szállítás:
4-5 munkanap
Kártyás fizetés szolgáltatója: Barion