Zalán Vince: Film van, babám! A cseh újhullámról

Miloš Forman, Jiří Menzel, Věra Chytilová, Jan Němec, Evald Schorm, Karel Kachyňa és Ivan Passer. Az úgynevezett cseh új hullámról van szó, olyan filmekről, amelyek az ember belső szabadságáról, eltiporhatatlan méltóságáról és esendőségéről szóltak az azóta is oly sokszor emlegetett hatvanas években. E rendezők a régi filmformákat megújítva biztosan igazodtak el a valóság dokumentumai között éppúgy, mint a képzelet kifürkészhetetlen birodalmában. Miközben előszeretettel tették nevetségessé az emberi kicsinyességet és önhittséget, egy pillanatra sem feledkeztek meg ember voltunkról, sem a humánum elpusztíthatatlanságáról.
A Film van, babám! az eddigi legteljesebb magyar nyelvű összefoglaló a cseh új hullámról, mely a korszak zárlatáig, 1970-ig mutatja be e filmművészeti megújulást, kitérve azokra a szellemtörténeti és filmtörténeti hagyományokra is, amelyeket a rendezők folytatásra érdemesnek tartottak. Több mint százhúsz csehszlovák produkció szerepel a kötetben, a kiemelkedő tehetségű filmrendezők filmjeinek részletes elemzésével.

Időpont: 2016. november 29., kedd, 17 óra
Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház, I. emeleti kávézó (1088 Budapest, Rákóczi út 21.

A kötetről Gelencsér Gábor filmesztéta és Zalán Vince beszélget, valamint vetítésre kerül a szerző Jiři Menzellel folytatott beszélgetéséről készült film egy részlete.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!