Felhívjuk Kedves Megrendelőink figyelmét, hogy az Ünnepi könyvheti kitelepülés miatt, június 5–11. között a rendelések feldolgozása és könyvek személyes átvétele szünetel.

Megértésüket köszönjük!

Intelligenciák – más-kép(p)

Az intelligencia és az iskolai teljesítmény közötti kapcsolat egyértelműnek tűnik, azonban csaknem negyven éve egy harvardi kognitív tudós, Howard Gardner olyan fogalmat alkotott, mely megkérdőjelezi ezt az összefüggést. Elmélete szerint nem beszélhetünk intelligenciáról általában, hanem többszörös intelligenciákról (multiple intelligences), melyekből adódó intelligenciaprofilunk egyedi mintázatú emberi sajátosságunk, tevékenységek során megnyilvánuló, kultúrafüggő tulajdonságunk. E felvetést számos kritikai észrevétel kíséri, azonban 2020-ban az Amerikai Nevelés- és Oktatáskutatók Egyesülete az elméletalkotót kutatói életműdíjjal jutalmazta.

Gardner teóriája az elmúlt évtizedekben elsősorban a gyakorló pedagógusok körében vált világszerte népszerűvé, tananyagfejlesztési műhelyekre, oktatási modellekre hatott. Az elmélet gyakorlati alkalmazása az ezredfordulót követően hazánkban is ismertté vált, a tehetséggondozás területén rendszerszinten is hangsúlyt kapott, azonban a magyar ajkú neveléstudományi diskurzusban tárgyalása nem tekinthető elmélyültnek. E kötet a Kárpát-medencei magyar nyelvű pedagógiai szakirodalomban a gardneri elmélet átfogó, kritikus igényű, elemző ismertetését nyújtja – úttörő jelleggel. A szerző korábbi, tanulmány formában megjelent írásait újrakonstruáló és több új elemmel kiegészítő, komplex, hiánypótló alkotás, mely kitér az elmélet születésének körülményeire, részletes értelmezéseire, társelméletei közt elfoglalt helyére, kritikáira, 21. századi érvényességére, illetve a nemzetközi pedagógiai praxisban megvalósult alkalmazhatósági területeire.

Dezső Renáta Anna a neveléstudományok habilitált doktora, a Pécsi Tudományegyetem munkatársa, aki a köznevelés különböző szintjein szerzett másfél évtizedes gyakorlattal felvértezve a mindennapokban ötgyermekes édesanyaként is tapasztalja az intellektuális többféleség számos formáját. A szerző a pécsi tanárképzés és tanártovábbképzés hazai és nemzetközi pedagógiai-pszichológiai műhelyeiben aktív szerepet vállaló neveléstudományi kutatóként egy évtizede foglalkozik az elmélettel, valamint annak kontinentális közegekben lehetséges gyakorlatba ültethetőségével.

Szerző:
Dezső Renáta Anna
Kiadás éve:
2022
ISBN:
978 963 556 407 1

Elérhető nyomtatott formátumban is »

2.450 Ft
db
Kártyás fizetés szolgáltatója: Barion