Oktatáspolitika a korai Kádár-korszakban, a Tanító című folyóirat elemzése alapján Gondolat Kiadó
Egy pillanat...
GONDOLAT KIADÓ

Oktatáspolitika a korai Kádár-korszakban, a Tanító című folyóirat elemzése alapjánDarvai Tibor az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának adjunktusa oktatáskutatóként a nevelés-oktatás problematikáját a történelem, a szociológia és a politológia tudományainak segítségével kutatja.

A kötet az 1956-tól 1970-ig terjedő időszak magyar szocialista oktatásügyének történetét elemzi e megközelítés segítségével. Egyben az az izgalmas kérdéskör is bemutatásra kerül, hogy a politikából, oktatáspolitikából származó ideológiák hogyan jelennek meg és kerülnek hatalomra az oktatásügyi mezőben, végül pedig, egy új elképzelés hogyan száműzi a korábban győztes paradigmát.

A kötet nóvumának tekinthető, hogy nemcsak a makroszintű oktatásügyi folyamatokat mutatja be, hanem azt is, hogy az oktatáspolitikai döntések hogyan jelennek meg a nevelésügyi szaksajtó kiadványában, a Tanító című folyóiratban.

Eredményeink szerint az 1956-os forradalmat követően az oktatási rendszert az oktatást művelődésügyi kérdésként értelmező megközelítés határozta meg, azonban az 1960-as évek közepén e szemléletmódot legyőzte a gazdaságtani elképzelés. A Művelődésügyi Minisztériumhoz tartozó Tanító folyóirat üdvözölte és támogatta az oktatási rendszerben az ötvenes évek végén megjelenő művelődésügyi megközelítést, majd a hatvanas évek közepétől kezdve erős kritikával illette az ezt kiszorító gazdaságtani paradigmát.

A kötet az oktatástörténettel, oktatáskutatással és neveléstudománnyal foglalkozó szakembereknek szól, de szól ezenkívül doktoranduszoknak, felsőoktatási hallgatóknak is, elsősorban azoknak, akik nyitottak az inter-multidiszciplináris megközelítésre.


Szerző: Darvai Tibor
Cím: Oktatáspolitika a korai Kádár-korszakban, a Tanító című folyóirat elemzése alapján
Információk: kartonált, 198 oldal, 165 x 235 mm
ISBN: 978 963 556 146 9
Kiadás éve: 2022
Ár: 3 950 Ft
Kedvezményes ár: 2 765 Ft

Hasonló termékek

A magyarországi cigányság. 1971–2003

A magyarországi cigányság. 1971–2003

Kemény István – Janky Béla – Lengyel Gabriella