A magyar mondat / Homo Sucker. Az apokalipszis poétikája Gondolat Kiadó
Egy pillanat...
GONDOLAT KIADÓ

A magyar mondat / Homo Sucker. Az apokalipszis poétikájaKötetünkben a montenegrói szerző legújabb regénye, valamint 2010-ben megjelent remek esszékötete olvasható.

A magyar mondat egyetlen mondatból álló regény, mely lassan árad és kanyarog, akár a Duna. A szöveg narrátora, egy író, vonaton utazik Budapestről Bécsbe, miután megtudta, hogy barátja, legalábbis a jelek erre utalnak, öngyilkosságot követett el a magyar fővárosban. A narrátor az utazás során visszaemlékszik a másik férfihoz fűződő, különös és szenvedélyes barátságára, és próbálja tisztázni magában barátja halálának körülményeit, melyek oly sokban emlékeztetnek Walter Benjaminéra, a filozófuséra, aki ugyancsak öngyilkos lett, amikor nem tudott elmenekülni a náci uralom elől, és aki iránt a férfi megszállottan rajongott.

A regény, miközben reflektál a történelem során Európán átvonuló menekültek sorsára, s a szerzőtől megszokott módon eljátszik a különböző összeesküvés-elméletekkel és apokaliptikus várakozásokkal, egyúttal emléket állít Walter Benjaminnak és szemléletének, melyben jól megfértek egymás mellett olyan elméletek, mint a marxizmus, a zsidó misztika és a kritikaelmélet, tanúsítva, hogy nincs olyan monolit gondolatrendszer, amely önmagában alkalmas volna a világ megragadására.

A kötet másik szövege, a Homo Sucker szellemes és gyilkos humorú eszmefuttatás a szerző regényeinek egyik visszatérő témájáról, a messianisztikus mozgalmak történetéről. Az esszék középpontjában az apokalipszist témául választó műalkotások, illetve az apokalipszis iránti vágy politikai vetületei állnak. Az Újszövetségtől Lacanig, Kafkától a mai hollywoodi filmekig, Thomas Müntzertől Leninig vezető elmélkedések a közelítő vég sötét narratívájának történetéről mesélnek.

Zelei Dávid írása a könyvről az Élet és Irodalomban jelent meg 2021. május 7-én.Szerző: Nikolaidis, Andrej
Fordító: Rajsli Emese
Cím: A magyar mondat / Homo Sucker. Az apokalipszis poétikája
Információk: 304 oldal, kartonált
ISBN: 978 963 693 957 1
Kiadás éve: 2020
Ár: 3 400 Ft
Kedvezményes ár: 2 380 Ft

Hasonló termékek

Mimesis – Fiam

Mimesis – Fiam

Nikolaidis, Andrej
Az eljövetel

Az eljövetel

Nikolaidis, Andrej
Kilenc

Kilenc

Nikolaidis, Andrej