Közoktatási körtérkép. A tanulói létszámok változása a Kárpát-medence külhoni magyar közösségeiben a 2010-es években Gondolat Kiadó
Egy pillanat...
GONDOLAT KIADÓ

Közoktatási körtérkép. A tanulói létszámok változása a Kárpát-medence külhoni magyar közösségeiben a 2010-es évekbenJelen kiadvány a négy legnagyobb lélekszámú külhoni (romániai, szlovákiai, szerbiai és ukrajnai) magyar közösség anyanyelvi oktatásának helyzetét mutatja be az oda járó diákok létszámadatain, illetve azok 2010-es években bekövetkezett változásán keresztül.

A kötet újdonsága, hogy egyrészt térképen ábrázolja az egységes, a közoktatás minden szintjére kiterjedő, összehasonlítható adatokat, másrészt ismerteti az adatokból kirajzolódó folyamatokat – különös tekintettel a kérdés demográfiai és általános társadalmi hátterére. A kiadvány műfaja atlaszként határozható meg, mivel a munka leghangsúlyosabb része az a 90 térkép, amely a magyar óvodás gyerekek és iskolai tanulók létszámára, beiskolázási arányára vonatkozó információkat települési és regionális szinten ábrázolja. A térképeket kiegészítik, értelmezésüket segítik, a folyamatokat magyarázzák a szöveges részek, továbbá a mellékletben elérhetők a részletes adatok táblázatos formában.

Az atlasz lehetővé teszi a Kárpát-medencei oktatási, demográfiai, illetve általánosan a társadalomtudományi kutatások hatékonyabb megalapozását, valamint segíti a magyar kisebbségi oktatásban tevékenykedők, illetve a szakpolitikusok munkáját. Emellett természetesen ajánljuk az atlaszt minden érdeklődőnek, aki a térképeket böngészve szeretne elmélyedni a témában.


Szerző: Tátrai Patrik, Ferenc Viktória, Rákóczi Krisztián, Márton János
Cím: Közoktatási körtérkép. A tanulói létszámok változása a Kárpát-medence külhoni magyar közösségeiben a 2010-es években
Információk: 232 oldal, keménytáblás
ISBN: 978 963 556 250 3
Kiadás éve: 2022
Ár: 8 500 Ft
Kedvezményes ár: 5 950 Ft

Kapcsolódó bejegyzés

Hasonló termékek

A magyarországi cigányság. 1971–2003

A magyarországi cigányság. 1971–2003

Kemény István – Janky Béla – Lengyel Gabriella