Insomnia Gondolat Kiadó
Egy pillanat...
GONDOLAT KIADÓ

InsomniaJana Bodnárová Insomnia című kötetének tragikummal és melankóliával telített írásai mesterien ötvözik a hétköznapit az emelkedettel, az álomszerűt a hűvös racionalitással. A szöveg három, formailag is jól elkülöníthető részből épül fel. A Mandolin filmforgatókönyv, melynek lineáris narratívája – a középpontjában egy mandolinjátékos kislánnyal – test és lélek, érzékiség és szellem, fény és sötétség klasszikus dichotómiájára épül. A fény és sötétség, illetve éjszaka és nappal motívuma köti össze a szöveget a könyv másik két írásával. Az Éjszakai monológban egy nő sétál át egy városon, miközben halljuk a gondolatait. Az Utótörténetekben egy másik nő reflexióit olvassuk megrendítő pillanatokról és szokatlan találkozásokról, kiállításokról és előadásokról. E lírai szövegekben az álmatlanság egy sajátos világtapasztalat metaforája, mely a hétköznapi létezés és a mögötte meghúzódó mélység határán segít oda-vissza járnunk.

Jana Bodnárová (1950) szlovák írónő művészetét az állandó kísérletezés és megújulás jellemzi. Ír verseket, színdarabokat, novellákat, regényeket, filmforgatókönyveket és regényeket gyerekeknek, és a kilencvenes évek közepe óta videoperformance-szal is aktívan foglalkozik. Az Insomnia az első magyarul olvasható kötete.

"Jana Bodnárová írásai soha nem hagyják érintetlenül az olvasót, de nem is nyomasztják a végletekig: tökéletesen biztos írói érzékkel egyensúlyozza őt a mélység peremén." (Jana Cviková)Szerző: Bodnárová, Jana
Fordító: Tóth-Ozsvald Zsuzsa
Cím: Insomnia
Információk: Kartonált, 140 oldal
ISBN: 978 963 693 661 7
Kiadás éve: 2016
Ár: 2 400 Ft
Kedvezményes ár: 1 680 Ft

Hasonló termékek

Szinte láthatatlan

Szinte láthatatlan

Bodnárová, Jana