Ikonográfia a neveléstörténet-írásban. Pedagógiai életképek a hatvanas évekből Gondolat Kiadó
Egy pillanat...
GONDOLAT KIADÓ

Ikonográfia a neveléstörténet-írásban. Pedagógiai életképek a hatvanas évekbőlA képek és a vizualitás egyre nagyobb szerepet játszik mindennapjainkban – a fotók felhasználása, értelmezése mára a hazai humántudományok fókuszába is bekerült. A kilencvenes évek képi fordulatából kibontakozó új kutatási irány számos diszciplínát érint: a néprajz, a szociológia, a történettudomány és a neveléstörténet ugyanúgy ide tartozik, mint a muzeológia vagy a kommunikáció- és kultúratudományok.

Jelen monográfia az ikonográfia (a képleírás és -elemzés) elméletét és gyakorlati lehetőségeit mutatja be a neveléstörténet-írás kontextusában. A kötet a szerző disszertációján és a sikeres védés óta elvégzett vizsgálatain alapul, melyek a hatvanas évek nevelési-oktatási valóságát mutatják be a fényképek által nyújtott keresztmetszeteken keresztül. A forrásbázist az országos pedagógiai sajtó antropológiai képanyaga jelenti, kiegészítve egyéb publikált fotókkal és személyes fényképekkel.

A képelemzések révén az iskoláztatás és tudásátadás hétköznap tapasztalata válik megjeleníthetővé, az ifjúsági szubkultúrák világától, az úttörőmozgalom tevékenységein keresztül a munkára nevelésig, az új iskolák átadásáig vagy a tanári szerepek megjelenítéséig.


Várható megjelenés: októberSzerző: Somogyvári Lajos
Cím: Ikonográfia a neveléstörténet-írásban. Pedagógiai életképek a hatvanas évekből
Információk: Kartonált, 116 oldal
ISBN: 978 963 693 629 7
Kiadás éve: 2015
Ár: 1 200 Ft
Kedvezményes ár: 840 Ft

Hasonló termékek

Generatív grammatikai gyakorlókönyv I–II.

Generatív grammatikai gyakorlókönyv I–II.

Alberti Gábor – Medve Anna – Balogh Kata
A reprezentáció szintjei

A reprezentáció szintjei

László János – Kállai János – Bereczkei Tamás (szerk.)
A téri megismerés és a nyelv

A téri megismerés és a nyelv

Lukács Ágnes – Király Ildikó – Racsmány Mihály – Pléh Csaba
A pletyka

A pletyka

Szvetelszky Zsuzsanna