Idő és örökkévalóság Plótinosz filozófiájában Gondolat Kiadó
Egy pillanat...
GONDOLAT KIADÓ

Idő és örökkévalóság Plótinosz filozófiájábanA kötet Plótinosznak (Kr. u. 205–270), a kései antikvitás egyik legjelentősebb filozófusának az időről, illetve az örökkévalóságról nyújtott elemzését dolgozza fel, továbbá megkísérli a plótinoszi metafizikai modell szerkezetét megvilágítani.

Plótinosz fejtette ki az első olyan alaposan argumentált időteóriát, amelyben az idő nem a fizikai mozgás aspektusa, mint Arisztotelésznél vagy a sztoikusoknál, hanem a lélek működéséhez kapcsolódik. Ennyiben előkészíti Augustinus pszichológiai időfogalmát, ugyanakkor elmélete nem sorolható egyszerűen a pszichológiai időteóriák közé. Elemzésében – melyet Platón Timaioszára alapoz – az idő elsődlegesen a kozmológiai funkciót betöltő világlélekhez tartozik, nem pedig az emberi lélekhez. Az örökkévalóság vonatkozásában Plótinosz szintén lényeges újdonsággal szolgál. Parmenidészre és Platónra támaszkodva olyan elméletet dolgoz ki, melyben az örökkévalóság nem pusztán végtelen időtartam, hanem az isteni Értelem temporális kiterjedés nélküli élete.

Plótinosz időteóriájának vizsgálata rálátást nyújt metafizikai modelljének egészére, amennyiben a fizikai, időbeli mozgás és a szellemi, időtlen mozgás közötti analógia és kontraszt segít megérteni a valóság kibontakozásának dinamikáját.

A kötetből hamarosan új kiadás várható!


A könyv jelenleg nem rendelhető!

Szerző: Bene László
Cím: Idő és örökkévalóság Plótinosz filozófiájában
Információk: Kartonált, 220 oldal
ISBN: 978 963 693 359 3
Kiadás éve: 2011
Ár: 2 800 Ft
Kedvezményes ár: 1 960 Ft