A Kárpát-medencétől a Földközi-tengerig. A magyar anyanyelvű izraeliek története Gondolat Kiadó
Egy pillanat...
GONDOLAT KIADÓ

A Kárpát-medencétől a Földközi-tengerig. A magyar anyanyelvű izraeliek történeteA magyar anyanyelvű izraeliek csaknem százéves történetét vázolják fel a kötetben összegyűjtött írások, tanulmányok, visszaemlékezések, levelek, portrék, naplók, korabeli újságcikkek és a korszak hangulatát felidéző, nagyrészt ismeretlen illusztrációk.

A magyar anyanyelvű izraeliek évtizedeken keresztül a múltjuk felé fordultak, az előző évszázadok történetének megörökítésére több figyelmet fordítottak, mint az újjáéledő nemzeti otthon, a zsidó állam megalakításáért, építéséért, fejlődéséért végzett sokoldalú, sikerekben bővelkedő munkájuk elbeszélésére. Ezt az elmaradt elbeszélést szeretné pótolni a kötet. Hiszen a magyar anyanyelvűek az államalapítás előtt és után is folyamatosan jelen voltak az izraeli társadalomban és alkotómunkában, mérnökök és zenetanárok, kibucalapítók és orvosok, katonák és pedagógusok, tudósok és írók-fordítók, gyárak, múzeumok, építkezések, laboratóriumok munkatársai és vezetői, újságírók, színészek, diplomaták és politikusok.

Más anyanyelvű izraeli közösségekhez hasonlóan magukkal hozták korábbi lakhelyük szokásait, az anyanyelvet az attól elválaszthatatlan gondolkodásmóddal, a műveltséget, a kezdeményezőkészséget, a tudást, ötleteiket és vágyaikat. Róluk szól ez a könyv. Egyetlen kötetben nem eshet szó mindenről és mindenkiről, de ha a következő nemzedékekben föléledne a kíváncsiság és kedvet kapnának arra, hogy a magyar anyanyelvű izraeliek történetét újra fölfedezzék, ezt a könyvet kiindulópontnak tekinthetik.

A könyv 2021. október 25-i online bemutatója a Facebookon visszanézhető.Szerző: Szalai Anna (szerk.)
Cím: A Kárpát-medencétől a Földközi-tengerig. A magyar anyanyelvű izraeliek története
Információk: keménytábla, 939 oldal
ISBN: 978 963 556 141 4
Kiadás éve: 2021
Ár: 8 500 Ft
Kedvezményes ár: 5 950 Ft